Atención: Tu navegador no soporta algunas funcionalidades necesarias. Te recomendamos que utilizes Chrome, Firefox o Internet Explorer Edge.

Revista Mirall

periodisme crític, valent i independent

Abans de la primera bomba

L’escriptora Anna Punsoda es lamentava a Twitter sobre la informació que (no) ens arriba sobre la guerra de Rússia contra’Ucraïna.

“L’escaquer internacional ja l’entenem i no és suficient. El que voldríem saber és com son les poblacions de Donetsk i Luganks. Com son ara i com eren fa cent anys. Migracions, llengües, religió, economia. No vull que em repeteixin el tauler d’escacs que és la geopolítica mundial d’avui. Vull saber com són la gent de Donetsk i Luganks”.

 Les ciutats est-ucraïneses pro russes que Putin va reconèixer com a russes. Punsoda reclama més periodisme literari i menys taulells d’escacs geoestratègics, tot i que els mitjans locals internacionals intenten abarcar . Informar és exposar fets, posicions polítiques o ‘escaquers internacionals’, dades concretes, estratègies militars. Ensenyar és exposar el context, és a dir exposar les causes i els efectes de fets com ara la invasió d’Ucraïna en curs. En les cobertures periodístiques solen primmar els efectes: la caravana per fugir de Kíev, un vídeo d’un pare que, cridat a files al front, s’acomiada de la seva filla que emigra.

Llegeix l'article sencer aquí.